Hoe herroep je een testament?

Het herroepen van een testament is de juridische term voor het vernietigen van een testament. Het is een misverstand om te denken dat het eenvoudig verscheuren van het testament voldoende is om het testament te laten vervallen. Ook het zelf opmaken van een ondertekende verklaring waarin u aangeeft dat een testament niet meer van toepassing is, is niet rechtsgeldig.

Voor het herroepen van een testament dient u gebruik te maken van de diensten van een notaris. Dit kan zijn de notaris, die het geldende testament in het verleden heeft opgemaakt, maar ook iedere andere notaris. Door het herroepen van een testament komen alle bepalingen van deze akte te vervallen en zal er weer sprake zijn van het wettelijke erfrecht (het versterfrecht).

Bij herroeping komt er geen ander testament voor in de plaats. Mocht u kiezen voor het wijzigen van een testament dan komt het eerdere testament automatisch te vervallen en is het nieuwe testament het enige geldige testament. Er kan nooit een situatie optreden waarbij er sprake is van meerdere testamenten van dezelfde persoon.

Om er achter te komen of er een testament is of om te zien welk testament het laatste is opgemaakt kan contact opgenomen worden met het Centraal Testamentenregister (CTR). Het CTR houdt enkel bij of iemand een testament heeft en bij welke notaris het wordt bewaard.

 

Hoe herroep je een testament?
3.6 8 stem[men]