Hoe kunnen ouders helpen bij het kopen van een huis?

Ouders kunnen kinderen op verschillende manieren helpen bij het kopen van een huis. Op deze pagina worden de verschillende mogelijkheden besproken.

Ouders kunnen helpen bij de aankoop van een huis door:

  • de kinderen een lening te verstrekken;
  • de kinderen een schenking te doen;
  • een hoofdelijke garantie;
  • het gebruik van de overwaarde van hun eigen woning als onderpand

Ouders verstrekken hun kinderen zelf een lening voor de aankoop van een woning

Een veel gebruikte optie is het verstrekken van een lening aan de kinderen met als onderpand de aan te kopen woning. In plaats van dat de kinderen het bedrag lenen bij de bank hebben zij een schuld aan hun ouders. De rente van deze lening is net als bij een gewone hypothecaire lening aftrekbaar van de belasting. Daarnaast wordt er vaak gekozen om de te betalen rente weer kwijt te schelden middels een jaarlijkse schenking.

Ouders schenken geld aan kinderen voor de aankoop van een woning

In plaats van dat er geld geleend wordt aan de kinderen, wordt een bedrag geschonken aan het kind. In 2013 is een extra grote vrijstelling door de regering ingesteld van 100.000 euro mits deze wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de aankoop van een woning of een aflossing van de hypotheek.

Hoofdelijke garantie van ouders voor de hypotheek van het kind of kinderen

Ouders kunnen als extra zekerheid voor de bank er voor kiezen om hoofdelijk aansprakelijk te worden voor hypotheekschuld van het kind of kinderen. Uiteraard is deze constructie niet geheel zonder risico’s.

Ouders geven de overwaarde van de woning als onderpand voor de hypotheek van het kind

Als de ouders een woning bezitten met overwaarde (het verschil tussen de waarde van het pand en de hypotheekschuld) dan kan deze overwaarde dienen als onderpand voor de hypotheek van het kind of kinderen. Door deze extra zekerheidstelling voor de bank zijn financieringen mogelijk, die anders niet zouden worden verstrekt.

Hoe kunnen ouders helpen bij het kopen van een huis?