Bieden op huis

Het bezichtigen van huizen levert al spannende momenten op, maar als daaruit voortkomt dat de woning zo goed bevalt dat het bieden op het huis van start kan gaan, wordt het nog spannender. Bieden op een huis moet zorgvuldig gebeuren, waarbij de vraagprijs van de verkopende partij natuurlijk het uitgangspunt vormt om de onderhandelingen te starten.

Zelf bieden op een huis

Het komt steeds vaker voor dat potentiële kopers zelf bieden op een huis, zonder daarbij gebruik te maken van de diensten van een makelaar. Dat kan ook prima als er maar rekening wordt gehouden met een paar belangrijke aspecten en er voldoende vaardigheden zijn om te kunnen onderhandelen. Het bieden op een huis wordt natuurlijk gedaan op basis van de waarde van de woning.

De vraagprijs is wat de eigenaar van de woning er graag voor wil hebben, maar de vraagprijs is zelden de prijs die daadwerkelijk voor een woning wordt geboden. Bieden op een huis is meer een proces van onderhandelen, waarbij de potentiële koper zijn belangstelling laat blijken door een serieus bod neer te leggen voor de verkopende partij. Bij het bieden op een huis, waarbij er een serieus bod wordt neergelegd, zal de verkopende partij eerder geneigd zijn om in onderhandeling te gaan en onderhandelen over de prijs kan winst opleveren.

Over het algemeen wordt vaak aangeraden om standaard tien procent beneden de vraagprijs op het huis te bieden, maar dit is geen standaard gegeven, waar bij het bieden op een huis vanuit moet worden gegaan. Daarvoor zijn namelijk ook een aantal andere aspecten belangrijk.

Aandachtspunten bij bieden op een huis

Bij het bieden op een huis is het aan te raden om vanuit een eigen budget te gaan onderhandelen, waarbij er rekening wordt gehouden met eventuele andere kosten zoals een verbouwing aan de keuken of badkamer. Een bouwkundig rapport kan de onderhandelingspositie bij het bieden op een huis bijvoorbeeld versterken als er sprake is van achterstallig onderhoud of verborgen gebreken, die de waarde van het huis verlagen.

Voor het bieden op een huis kan het ook van belang zijn om na te gaan hoelang het huis al te koop staat. Is de periode waarin de woning te koop wordt aangeboden erg lang, dan kunnen de verkopers wellicht genoegen nemen met een fors lagere prijs voor de woning. Is de woning aan de andere kant erg gewild op de markt en is de kans groot dat er meerdere belangstellenden zijn, dan kan aangeraden worden om bij het bieden op een huis direct hoog aan het plafond van het eigen budget een bod neer te leggen.

Overigens zal bij het bieden op een huis na een bod te hebben neergelegd de verkopende partij vaak weer met een tegenbod komen. Dan kunnen de onderhandelingen gestart worden.