Voor- en nadelen huwelijkse voorwaarden

Bij de keuze voor wel of niet huwelijkse voorwaarden, is het van groot belang om de diverse voor- en nadelen van huwelijke voorwaarden te vergelijken. Hier onder vindt u de belangrijkste voor- en nadelen opgesomd.

Belangrijkste voordelen van huwelijkse voorwaarden

  • Als we kijken naar de traditionele en wettelijke vorm, gemeenschap van goederen, dan is het echt zwart of wit, alles of niets. Door gebruik te maken van huwelijkse voorwaarden, bent u in staat in detail aanpassingen door te voeren die meer passen bij uw beeld van de huwelijkse staat. Het gaat uiteraard in deze om de financiële kant van het huwelijk.
  • Als een van u een zakelijke activiteiten verricht vanuit een eigen onderneming, dan kunnen de huwelijkse voorwaarden u beschermen tegen schuldeisers.
  • Door onder huwelijkse voorwaarden te huwen, kunt u het familievermogen veiligstellen. In de voorwaarden kunnen afspraken gemaakt worden dat schenkingen en erfenissen in het privévermogen van een van de partners zal vallen.
  • Als er sprake is van een tweede huwelijkse kunnen huwelijkse voorwaarden er voorzorgen dat (delen) van het vermogen uit het eerste huwelijk terecht komen bij de nieuwe partner.

Grootste nadelen huwelijkse voorwaarden

  • Niets is zo veranderlijk als het leven, dus het kan voorkomen dat uw huidige huwelijkse voorwaarden niet meer aansluiten aan de nieuwe situatie. Het kan dus voorkomen dat u uw voorwaarden tijdens het huwelijk zult moeten aanpassen.
  • Het opstellen van huwelijkse voorwaarden en het wijzigen van huwelijkse voorwaarden kost geld.
  • Als gekozen wordt voor periodieke verrekening zult u tijdens het huwelijk ook tijd moeten stoppen in enige administratie en boekhouding.
Voor- en nadelen
5 3 stem[men]