Huwelijkse voorwaarden

Bij het aangaan van een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden gaat u vooraf regels vaststellen hoe en in hoeverre u wilt afwijken van de wettelijke gemeenschap van goederen. U sluit eigenlijk een overeenkomst met uw partner waarin u de rechten op bezit van en inkomen van beiden regelt.

Huwelijkse voorwaarden via notaris

Huwelijkse voorwaarden kunt u enkel opstellen middels een notariƫle akte, anders is er sprake van een nietige overeenkomst. De notaris zal ook zorg dragen voor de verplichting om de akte openbaar te maken. Hiervoor schrijft hij de akte in bij het openbaar huwelijksgoederen register bij de rechtbank van de plaats waar u trouwt. Mocht u ervoor kiezen om de huwelijkse voorwaarden niet openbaar in te schrijven dan zijn ze enkel geldig voor de partners onderling. De voorwaarden zijn dan niet inzetbaar tegen derden.

Omzetten gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden kunnen voor het trouwen worden aangegaan, maar ook tijdens het huwelijk. Dit laatste komt vaak voor als een van de partners een eigen bedrijf start. Uitgangspunt bij het wijzigen tijdens het huwelijk dient wel te zijn dat eventuele schuldeisers niet benadeeld mogen worden. Moest u vroeger hiervoor ook een gang naar de rechter maken, tegenwoordig kunt u dit ook rechtstreeks met uw notaris regelen.
Wettelijke bepalingen over huwelijkse voorwaarden zijn opgenomen in boek 1, titel 8 van het Burgerlijk Wetboek. Deze regels gelden ook voor een geregistreerd partnerschap , al wordt in het spraakgebruik daarvoor de term partnerschapsvoorwaarden gehanteerd.

Waarom kiezen voor huwelijkse voorwaarden

U kunt verschillende redenen hebben om niet te kiezen voor gemeenschap van goederen:

  • ondernemersrisico; het vermogen van de partner is beschermd tegen zakelijke schuldeisers
  • u wilt vermogen of goederen beschermen bij echtscheiding
  • u wilt niet dat schenkingen, erfenissen en/of inkomen worden gedeeld
  • u wilt voorkomen dat uw eigen vermogen sterk verminderd door acties van uw wederhelft

Er is al lange tijd een discussie of huwelijkse voorwaarden niet de standaard dienen te zijn in plaats van de gemeenschap van goederen.

Voorbeeld periodieke verrekening bij huwelijkse voorwaarden – klik hier –

Huwelijkse voorwaarden