Koude uitsluiting bij huwelijkse voorwaarden

Van koude uitsluiting bij huwelijkse voorwaarden wordt gesproken als er tussen beide echtelieden geen enkele gemeenschap van goederen bestaat. Elke partner heeft dus zijn eigen vermogen en zijn eigen inkomen. Er is dus nooit sprake van menging van het vermogen of enige verekening.

Koude uitsluiting komt weinig voor

1950/1960 was deze vorm erg populair, maar hedendaags komt hij maar zelden meer voor. De gevolgen van koude uitsluiting kunnen voor een van de partners enorm zijn bij scheiding of overlijden. De vormen die nu meer voorkomen zijn die van beperkte gemeenschap en van een verrekenbeding.

Koude uitsluiting en alimentatieverplichting

De wet heeft wel vastgesteld dat partners elkaar het nodige dienen te verschaffen. Het kan dus voorkomen dat een der echtelieden tijdens het huwelijk geen of in zeer beperkte mate vermogen heeft kunnen opbouwen. De enige financiële band, die kan ontstaan is na de scheiding is de alimentatieverplichting.

Aandachtspunten

Mocht u koude uitsluiting overwegen, dan dient u minimaal de volgende onderwerpen met de notaris te bespreken:

  • koude uitsluiting en schenkingen
  • koude uitsluiting en pensioen
  • koude uitsluiting en faillissement
  • koude uitsluiting en scheiding

De kans bestaat dat iemand die zich bij scheiding op deze vorm van huwelijkse voorwaarden wil beroepen, de rechter op zijn pad kan tegen komen. Uit jurisprudentie is gebleken dat de rechter geneigd is de vrouw een vergoeding toe te bedelen voor haar werkzaamheden van huishoudelijke aard. Een rechter kijkt in deze gevallen ook sterk naar het doel van de huwelijkse voorwaarden.

 

Koude uitsluiting
4.8 5 stem[men]