Soorten hypotheek

Voor het kopen van een woning is het heel gebruikelijk dat er een hypotheek wordt afgesloten om de aankoop te kunnen bekostigen. Voor beginners op de woningmarkt, maar ook voor woningeigenaren, die besloten hebben een andere woning te kopen kunnen de verschillende soorten hypotheken onduidelijk zijn. Daar waar vroeger alleen sprake was van een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek, zijn er tegenwoordig tientallen benamingen voor de verschillende soorten hypotheken. Hier zullen enkele veel voorkomende soorten hypotheken besproken worden.

De aflossingsvrije hypotheek

Van de verschillende soorten hypotheken is de aflossingsvrije hypotheek nog altijd enorm populair. De populariteit wordt veroorzaakt door de fiscale voordelen, die het gevolg zijn van het niet aflossen van de hypotheek gedurende de looptijd, maar het alleen betalen van de rente. Er wordt niets afgelost, maar alleen rente betaald, waardoor de fiscale voordelen optimaal kunnen worden benut.

Dit is dan ook meteen het voordeel van de aflossingsvrije soorten hypotheken. Het nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de rente maar gedurende een periode van dertig jaar fiscaal aftrekbaar is. Er is namelijk een maximum gesteld aan de aftrekbaarheid van de rente bij het afsluiten van een hypotheek. Overigens wordt de aflossingsvrije hypotheek vaak gecombineerd met een van de andere soorten hypotheken zoals een spaarhypotheek.

Spaarhypotheek
De spaarhypotheek is de laatste tijd tot de meer traditionele soorten hypotheken verheven, waarbij de zekerheid gegeven wordt dat de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd volledig zal zijn afgelost. De spaarhypotheek heeft dan ook weer terrein gewonnen ten aanzien van de beleggingshypotheek, waarbij de opbrengst van de waarde van beleggingen aan het einde van de looptijd niet gegarandeerd is en dus onzeker is.

De soorten hypotheken kunnen dan ook worden onderscheiden op basis van risico’s. Wie voor zekerheid wil gaan, kan kiezen voor een spaarhypotheek en wie bereid is om risico te nemen, is wellicht met een beleggingshypotheek beter uit. Deze soorten hypotheken worden overigens door de banken aangeboden, maar kunnen wel andere benamingen kennen, afhankelijk van de bank, die deze soorten hypotheken aanbiedt.

Speciale soorten hypotheken

Naast bovengenoemde populaire soorten hypotheken zijn er ook nog een aantal specifieke soorten hypotheken. Een voorbeeld daarvan is de startershypotheek, die speciaal ontwikkeld is voor starters op de woningmarkt. Een ander voorbeeld is de seniorenhypotheek, waarbij senioren kunnen profiteren van de overwaarde van hun woning.

Het is raadzaam om de mogelijkheid te onderzoeken of er voor de eigen situatie om een woning te kopen ook speciale soorten hypotheken beschikbaar zijn. Starters kunnen bijvoorbeeld een hoger bedrag aan hypotheek krijgen als er ouders voor de hypotheek garant staan. Er zijn dus tal van mogelijkheden, die als aanvulling dienen op de gangbare soorten hypotheek.